fbpx

Deel dit project

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Circulaire escaperoom laat hersenen kraken

Hoe kunnen we Nederland duurzamer maken? PHI Factory weet wel raad met die vraag. Zo bouwde het bedrijf in opdracht van gemeente Leiden een circulaire escaperoom. Het spel staat midden in de Duurzaamste Kilometer van Nederland en leert deelnemers op een leuke manier meer over circulariteit en verduurzaming.

Waarom? Daarom!
In Nederland gooien we per persoon bijna 490 kilo afval per jaar weg. Dat moet en kan anders, vindt gemeente Leiden. Daarom zet de gemeente in op een circulaire economie. De circulaire escaperoom is hiervan een mooi voorbeeld. Het doel van de escaperoom is ontsnappen aan de gevolgen van klimaatverandering. Om dit te realiseren moeten de deelnemers samenwerken en verschillende opdrachten, raadsels en puzzels oplossen. Daarin staan de thema’s circulaire bouw, maatschappelijk verantwoord inkopen en verwaarden van grondstofstromen centraal. Hierdoor is het spel niet alleen leuk. Het geeft inwoners, studenten en medewerkers uit de buurt ook inzicht in de principes van een circulaire economie en handvatten voor het maken van duurzamere keuzes.

Leids tintje én coronaproof
Een circulaire escaperoom openen tijdens de coronacrises, kan dat wel? Tuurlijk! Sinds 28 september 2020 is de escaperoom open. Uiteraard is het spel helemaal coronaproof, onder meer door de anderhalvemeteralarmen. De rode draad van de escaperoom is gebaseerd op de boodschap uit het boek ‘Het hebzuchtgas’ van Jan Terlouw: je kunt zelf de problemen rondom klimaat oplossen. Vóór de opening testten medewerkers van gemeente Leiden en toekomstige begeleiders het spel. Met de positieve feedback is de escaperoom geperfectioneerd. Ook leuk om te weten, de escaperoom heeft een Leids tintje. Zo zijn verschillende opdrachten gebaseerd op allerlei duurzame initiatieven uit de stad.

Hét weetje over het belang van de circulaire escaperoom
Initiatieven zoals de circulaire escaperoom dragen bij aan de transitie naar een duurzame economie. Die is hard nodig, want we gebruiken veel te veel grondstoffen. Hierdoor putten we de aarde uit. Sterker nog, we hebben drie aardbollen nodig als de hele wereld zou leven zoals Nederland.

 

Resultaten

  • De escaperoom draagt bij aan de ambitie van gemeente Leiden: het versnellen van de circulaire economie.
  • Het spel maakt inwoners, medewerkers en studenten van gemeente Leiden bewuster over het belang van de circulaire economie.
  • Door het spel wordt kennis over de circulaire economie in gemeente Leiden verspreid.

 

 

 

Wil je aanhaken bij dit project?

Bekijk ook dit
project:

Duurzaam vraagstuk binnen je bedrijf? Laat studenten het onderzoeken! 

Ben jij benieuwd hoe schoon de lucht binnen jouw bedrijf eigenlijk is? Of wil je weten wat jouw bedrijf kan doen om groener te worden? Breng je case in en wie weet gaan studenten van het Centre for Sustainability met jouw vraag aan de slag in hun masteronderzoek! 

meld je aan voor
dit evenement:

25 September:

Het Global Goals Clubhuis

Op 25 september verandert The Field voor een dag in het clubhuis van de Global Goals. Iedereen is welkom voor een groot aantal activiteiten rondom de SDG’s en een gesprek over de duurzame toekomst van Leiden.

volg dzmknl op
social media:

Volg ons & praat mee

@dzkmnl

#dzkmnl