fbpx

Deel dit project

Circulaire plantenbak en bank

Om nieuwe producten te maken, heb je geen ruwe grondstoffen nodig. Je hoeft alleen maar anders te kijken naar bestaande grondstoffen. Daar zijn we van overtuigd bij de Duurzaamste Kilometer van Nederland. En zo ontstond het idee voor een circulaire plantenbak en bank. Vanaf komend jaar willen we je in Leiden op steeds meer plekken van het duurzame straatmeubilair laten genieten.

Waarom? Daarom!

Als we de aarde blijven gebruiken zoals we dat nu doen, gaat het niet goed. Aan de ene kant stoten we te veel CO2 uit en aan de andere kant gebruiken we meer grondstoffen dan onze aarde aankan. Met elkaar staan we dan ook voor een grote uitdaging. In 2050 moet Nederland duurzaam en CO2-neutraal zijn. De circulaire plantenbak en bank dragen hier een steentje aan bij. Ze zijn gemaakt van oud plastic en oude werkkleding. Dit materiaal wordt ook wel Cliff genoemd. De eerste ontwerpen staan bij The Field in de Duurzaamste Kilometer van Nederland.

 

Groene loper in Leiden

In samenwerking van DZB, Kringloopbedrijf het Warenhuis, Green art Solutions en Belderok, supervisie en advies worden de ontwerpen momenteel verbeterd. De geoptimaliseerde versies van de circulaire plantenbank en bank worden in het voorjaar van 2021 gepresenteerd. Het plan is om met de ontwerpen een ‘groene loper’ te maken tussen Leiden Centraal en het stadscentrum. Zo kunnen bewoners en bezoekers van Leiden overal in de stad duurzaam genieten van het circulaire straatmeubilair. Inwoners van de gemeente denken mee voor de uitvoering van dit groene idee.

 

3 weetjes over de circulaire plantenbak en bank

  1. De productie van de circulaire plantenbak en bank levert géén afval op. Niks, noppes, nada, niente. Sterker nog: door Cliff in plaats van ruwe grondstoffen te gebruiken, wordt per kilo Cliff 3,57 kilo CO2 bespaard.
  2. Per kilo Cliff bespaar je € 1,75 aan social cost ten opzichte van vernietiging.
  3. Voor de productie van de plantenbak en bank worden drie circulaire principes ingezet, namelijk:
    • Hergebruik van producten: gerecycled plastic en oude werkkleding
    • Meervoudig: de producten worden op meer manieren gebruikt
    • Samen: er wordt samengewerkt met verschillende partijen; Belderok supervisie en advies, re-integratiebedrijf DZB, Green Art Solutions en Kringloopbedrijf Het Warenhuis
    • Mensen: in de werkplaats werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

 

Resultaten

  • Het verhaal van de circulaire plantenbak en bank zet inwoners en bezoekers van Leiden aan het denken over duurzaamheid en circulariteit.
  • Een groene loper tussen Leiden Centraal en het stadscentrum waarvan iedereen kan genieten.

 

 

 

Wil je aanhaken bij dit project?

Bekijk ook dit
project:

Mobiliteitsscan: bespaar op reistijd en kosten

Hoeveel kan jouw bedrijf besparen op reistijd en kosten? En hoeveel op CO2-uitstoot? Ontdek het met de interactieve en gebruiksvriendelijke mobiliteitsscan van Bereikbaar Haaglanden.

meld je aan voor
dit evenement:

23 June:

Community borrel op The Field

Kom jij ook naar onze community borrel op The Field? Meld je dan snel aan!

volg dzmknl op
social media:

Volg ons & praat mee

@dzkmnl

#dzkmnl