fbpx

Deel dit project

Een onderzoek naar het effect van groen op de mentale gezondheid

Eén van de studentengroepen van het honoursvak Citizen Science heeft onderzoek gedaan naar het type groene gebied dat een positieve invloed heeft op de mentale gezondheid van inwonende studenten en zou kunnen worden toegevoegd in het gebied rondom Leiden Centraal. Dit onderzoek is belangrijk aangezien het algemeen bekend is dat wonen in een dichtbevolkt gebied, een grote negatieve impact heeft op het mentale welzijn van inwoners. Het terugbrengen van groen in de steden kan het mentale welzijn van bewoners flink verbeteren. Het enige probleem is dat het onbekend is welke soorten en kenmerken van groene ruimtes de meest positieve invloed hebben.

Dit project duurde ruim een halfjaar en bevat de mening van 67 studenten wonend in Nederland. Hiervan wonen of studeren 37 mensen in Leiden. De resultaten bevatten veelbelovende aanbevelingen voor de gemeente van Leiden, maar ook andere gemeentes in Nederland. Zo hebben zij gevonden dat een groen gebied op zichzelf niet voldoende is. Voor een student om volledig tot rust te komen in een groen gebied, moeten er goed onderhouden faciliteiten zijn.

Uit de resultaten blijkt dat het effect van een groen gebied op het mentale welzijn van een student, het meest beïnvloed wordt door de mogelijkheid om hobby’s en activiteiten te kunnen ondernemen en de algehele prettige sfeer in het groene gebied. Daarnaast is gebleken dat bepaalde faciliteiten dit kunnen verbeteren. Hierbij zijn de meest genoemde faciliteiten; zitplekken, gestructureerde looppaden en de mogelijkheid om afval te scheiden en weg te gooien. Daarnaast werd vaak beschutting voor schaduw en regen genoemd en een plek met mooi uitzicht door eventueel het gebruik van bloemen en planten die de aandacht trekken. Hiernaast zijn er nog vele andere aanbevelingen om bestaande groene gebieden te verbeteren en nieuwe te creëren, zoals gelezen kan worden in het volledige verslag. Deze aanbevelingen volgen, zou niet alleen in Leiden maar ook in andere gemeentes in Nederland het welzijn van studenten enorm ten goede komen.

Lees hier de Executive Summary Green Spaces

Wil je graag het hele onderzoek lezen? Stuur ons een mailtje en wij sturen het naar je toe.

Het onderzoek is uitgevoerd door:
Vicky Bogaard
Anna Diesing
Sebastião Borges Teixeira
Patrick van der Wiel
Janneke Wiersema

Created by Leon de Poorter | Life Through Pixels

Wil je aanhaken bij dit project?

Bekijk ook dit
project:

Mobiliteitsscan: bespaar op reistijd en kosten

Hoeveel kan jouw bedrijf besparen op reistijd en kosten? En hoeveel op CO2-uitstoot? Ontdek het met de interactieve en gebruiksvriendelijke mobiliteitsscan van Bereikbaar Haaglanden.

meld je aan voor
dit evenement:

23 June:

Community borrel op The Field

Kom jij ook naar onze community borrel op The Field? Meld je dan snel aan!

volg dzmknl op
social media:

Volg ons & praat mee

@dzkmnl

#dzkmnl