fbpx

Revolutionair polderdak op Lorentz

Lorentz is dé entree van Leiden. En niet zomaar één. Het multifunctionele gebouw ligt in de Duurzaamste Kilometer van Nederland en kent veel duurzame elementen. Zoals een revolutionair polderdak. Dit groene dak vangt regenwater op om vervolgens duurzaam in te kunnen zetten.

Waarom? Daarom!

Door de wereldwijde klimaatverandering is water besparen enorm belangrijk. Daarom sloegen gemeente Leiden, SPONGE 2020, Hurks, Van Wijnen en Syntrus Achmea tijdens de bouw van Lorentz de handen ineen voor het allereerste polderdak mét dakirrigatie. Op dit revolutionaire polderdak wordt via retentiekratten water opgevangen. Deze waterbuffer kan vervolgens duurzaam ingezet worden. Zo wordt het onder andere gebruikt voor de beregening van de lager gelegen daktuin. Op die manier wordt drinkwater bespaard.

 

Meer dan een dak

Lorentz wordt gebouwd door bouwbedrijven Hurks en Van Wijnen in opdracht van investeerder Syntrus Achmea. Naast het polderdak kent het gebouw allerlei andere duurzame elementen. Van een daktuin tot flora- en faunamaatregelen die biodiversiteit bevorderen en van een grote publieke fietsenstalling met 4.800 plekken tot een eigen warmte- en koudeopslag en aansluiting op de stadsverwarming.

 

3 weetjes over het polderdak

  1. Vakblad Roofs riep het polderdak van Lorentz uit tot dak van het jaar 2019.
  2. Heineken Nederland verhuisde haar hoofdkantoor naar Lorentz mede dankzij de duurzaamheid van het gebouw.
  3. Het polderdak is een pilot van SPONGE 2020. In dit project werken Europese steden samen aan innovatieve oplossingen om de gevolgen van hevige regenbuien en hete zomerdagen te verminderen.

 

Resultaten

  • Tijdens de bouw van het polderdak zijn talloze uitdagingen overwonnen. Denk aan een polderdak bouwen om een glasbewassingsinstallatie heen, zorgen voor goed beheer en een business case die uit kan.
  • Dankzij de wateropvanginstallatie op Lorentz wordt het riool van het stationsgebied van Leiden ontlast.
  • Mede door het succesvolle polderdak op Lorentz is er nu een gemeentelijk hemelwaterverordering in Leiden. Dit betekent dat bij nieuwbouw het regenwater op eigen perceel wordt opgevangen en verwerkt. In andere woorden: nieuwe bouwwerken moeten de eerste 60 millimeter zelf opvangen en daarna geleidelijk afvoeren.Bekijk ook dit
project:

Inspirerend circulair straatmeubilair

CIRCULAIR STRAATMEUBILAIR
Om nieuwe producten te maken, heb je geen ruwe grondstoffen nodig. Je hoeft alleen maar anders te kijken naar bestaande grondstoffen.

meld je aan voor
dit evenement:

25 September:

Het Global Goals Clubhuis

Op 25 september verandert The Field voor een dag in het clubhuis van de Global Goals. Iedereen is welkom voor een groot aantal activiteiten rondom de SDG’s en een gesprek over de duurzame toekomst van Leiden.

volg dzmknl op
social media:

Volg ons & praat mee

@dzkmnl

#dzkmnl