fbpx

alles over het Thema
Afval Bestaat Niet

Afval Bestaat Niet

Wat voor jou afval is, is voor de buren een waardevolle grondstof. Daarom gaan we afval zo goed mogelijk hergebruiken. Met de Duurzaamste Kilometer willen we een circulaire kilometer creëren. Van overheid tot bank. Van energieleverancier tot mkb-bedrijf. Van school, bios tot bewoners. Van bouwen tot inrichten, van inkoop tot afschrijving. Afval bestaat niet, we gaan circulair!

We verminderen de afvalstromen met als uiteindelijk doel: helemaal geen afval meer. Een complexe opgave als je denkt aan alle verschillende functies, bedrijven, organisaties en gebruikers in het gebied. Maar juist die verscheidenheid biedt enorm veel kansen!

De Duurzaamste Kilometer kent al aardig wat gebruikers en er komen er steeds meer bij. Circulair gaat verder dan alleen afvalinzameling, elkaars afval hergebruiken of bouwmateriaal slim inzetten. Het Facilitair Management, de spil van de organisatie, kan als geen ander bijdragen aan een zo’n klein mogelijke ecologische voetafdruk van jouw onderneming of organisatie. Met bijvoorbeeld inkoop, beheer en gebruik van materialen, producten, diensten en gebouwen. Zo komen grondstoffen via het inkoopcontract naar binnen en gaan ze er via het afvalcontract net zo snel weer uit. Als iemand hier de losse eindjes aan elkaar kan knopen, dan is het wel het Facilitair Management. Hier liggen enorm veel kansen om op te pakken, wij willen je hier graag bij helpen!

Wat gaan we doen? In cocreatie met experts en andere aangesloten organisaties gaan we aan de slag met het minimaliseren, optimaliseren en recyclen van je afval en afvalstromen zodat ze weer van waarde zijn (verwaarden). Onze CO2 Quickscan en Grondstofstromenanalyse maken inzichtelijk aan welke knoppen je kunt draaien om datagedreven stappen te zetten richting circulair Facilitair Management.

Het aanhaken van duurzame (lokale) start-ups en scale-ups is hier een belangrijk onderdeel van. Hoe kunnen we met hen onze grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk weer hergebruiken zodat deze niet verloren gaan? De Duurzaamste Kilometer biedt ruimte aan experiment; om dat met elkaar te onderzoeken, te testen, te pionieren en gewoon te doen!

Wat kan jij doen? Meld je aan voor ons programma en ga samen aan de slag met jouw grondstofstromen! Experts nemen je mee in een laagdrempelig en efficiënt vierstappenprogramma. Aan het eind heb je de eerste stappen gezet richting circulariteit en lever je een waardevolle bijdrage binnen de Duurzaamste Kilometer van Nederland. Kosten zijn € 500,- per deelnemende organisatie.

Ons doel: 0% afval en 100% grondstof in juni 2027

 

 

Altijd op de hoogte blijven van de laatste projecten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.