fbpx

alles over het Thema
Schone Mobiliteit Delen

Schone Mobiliteit Delen

In de Duurzaamste Kilometer zetten we samen met de gemeente Leiden in op delen én op deelvervoer. Juist omdat zuinig omgaan met de ruimte goed is voor de leefbaarheid, duurzaamheid én bereikbaarheid. We willen fietsen, lopen delen, en openbaar vervoer stimuleren. De auto blijft aanwezig maar is wel te gast.

Zo werken we aan een betere fysieke leefomgeving waar ontmoeten centraal staat. Maar ook met minder CO2-uitstoot en een betere fysieke, sociale en mentale gezondheid van werknemers, gebruikers en bewoners!

We willen allemaal snel en comfortabel de stad in of uit, naar het werk, school, familie, vrienden, sporten of uitgaan. Dat doen we met de auto, trein, bus, fiets, step of benenwagen. Er komen steeds meer vormen van vervoer bij, denk aan elektrische auto’s en e-bikes. Maar ook deelvervoer zoals e-scooters. Die hebben allemaal ruimte nodig, om op te laden en om te parkeren. Maar de ruimte is schaars, dus daar moeten we slim mee omgaan.

Tegelijkertijd willen we met de Duurzaamste Kilometer een bijdrage leveren aan terugdringing van de CO2-uitstoot. In het hart van de Duurzaamste Kilometer ligt Leiden Centraal Station en de aansluiting naar twee autosnelwegen. Dat maakt het gebied een belangrijk knooppunt, een ‘overstapmachine’ naar andere vervoersmiddelen. 1000 meter kansen dus!

Wat gaan we doen? We stimuleren werknemers om de overstap te maken van de auto naar een duurzamere vorm van vervoer. We verlagen de parkeerdruk en zo komt meer ruimte vrij die we anders en leuker in gaan richten. Ontmoeten en duurzaamheid spelen hier de hoofdrol. We onderzoeken hoe we de beschikbare ruimte klimaatadaptief kunnen maken, bijvoorbeeld met waterpleinen.

Met het project ‘Werknemers uit de auto’ bieden we bedrijven een mobiliteitsscan aan. We stimuleren werkgevers en werknemers zo om met elkaar in gesprek te gaan en te kiezen voor een duurzamere en gezondere vorm van vervoer.

De volgende ambitie is ‘Parkeerplaats delen’. Veel parkeerplaatsen staan overdag leeg omdat gebruikers naar hun werk zijn. Andere parkeerplaatsen staan ‘s avonds leeg omdat werknemers naar huis zijn. Hoe kunnen we (parkeer)ruimte zo optimaal mogelijk benutten? We brengen deze plekken in kaart en focussen op hoe we de ruimte multifunctioneel kunnen gebruiken. We onderzoeken hoe we die vrije ruimte een duurzame invulling kunnen geven. Met een picknickplek, vlindertuin of mini-parkje, binnen de ruimte zijn de mogelijkheden talrijk!

Wat kan jij doen?

Kies bewuster en vaker voor een duurzamere en gezondere vorm van vervoer: ga treinen, lopen of fietsen!

Zie je mogelijkheden om parkeerplaatsen te delen? Meld je bij de Duurzaamste Kilometer, dan kijken we samen hoe we de kansen kunnen verzilveren… euh vergroenen!

Parkeerruimte anders en leuker inrichten: meer delen, duurzamer, groener en fijner om te verblijven

Altijd op de hoogte blijven van de laatste projecten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.