fbpx

Deel dit verhaal

De Week van de DZKM

DE WEEK VAN DE DUURZAAMSTE KILOMETER

De ambitie: de Duurzaamste Kilometer van Nederland zijn. We kunnen in ieder geval stellen dat we het onszelf en de partners van de DZKM niet makkelijk hebben gemaakt met zo’n ambitieuze doelstelling. De Duurzaamste Kilometer is een gebied rondom Leiden Centraal en de Schipholweg dat we in samenwerking met alle partners van de DZKM, sneller dan de landelijke of gemeentelijke ambities, gaan verduurzamen. Toen we begin dit jaar het project overnamen van onze voorgangers hebben we diverse doelen voor 2022 vastgesteld. Een daarvan was de zichtbaarheid van de Duurzaamste Kilometer vergroten. Vanuit deze doelstelling is De Week van de Duurzaamste Kilometer ontstaan.  

20 juni t/m 24 juni was het eindelijk zover, de Week van de DZKM. De gehele week hebben we activiteiten georganiseerd die laten zien hoe leuk, makkelijk én lekker duurzaamheid kan zijn. De meest opvallende is de pop-up store op Leiden Centraal. Iedere dag waren wij hier te vinden. Natuurlijk moest deze ruimte ook duurzaam ingericht worden. Al snel kwamen we bij het Circulair Warenhuis in Leiden uit. Zij upcyclen, in samenwerking met kunstenaars, producten die niet verkocht kunnen worden in kringloophuis Het Warenhuis. Gelukkig waren zij net zo enthousiast als ons en was de pop-upstore snel gevuld met mooie en duurzame tafels, stoelen, tasjes, boekjes en nog veel meer. We hebben veel geïnteresseerden mogen ontvangen in de pop-up store: vertraagde reizigers, nieuwsgierige reizigers, partners van de DZKM en andere geïnteresseerden. Zij kwamen voornamelijk langs om tussen de duurzame producten te snuffelen, vragen te stellen over de DZKM of om hun wegwerp koffiebeker in te ruilen voor een duurzaam exemplaar.

De DZKM pop-up store op Leiden Centraal

Alsof het zo moest zijn, heeft Erik op dinsdag namens de DZKM gesproken op een de Urban Living Lab Summit 2022 van het AMS institute in Amsterdam. Die toevallig in de week van de DZKM viel. Op deze bijeenkomst, waar onder andere MIT op aanwezig was, heeft hij verteld over de “Lessons learned” in de DZKM en over hoe je tot concrete doelen komt. Naast dat de presentatie enthousiast werd ontvangen en het bereik van de DZKM tot over de grens is verlegd, was het een erg leerzame middag. 

Donderdag 23 juni organiseerden we een inspirerende middag met borrel op The Field. De middag begon met een lezing van De Groene Arbeidsovereenkomst. Met deze overeenkomst zetten werkgever én de werknemer samen stappen om te verduurzamen. Dit kan bijvoorbeeld door extra vrije dagen aan werknemers te geven wanneer zij met de trein op vakantie gaan. Daarna was het tijd voor de studenten van het honoursvak Citizen Science om de resultaten van hun onderzoek in de DZKM te presenteren. Zo weten we nu dat afvalbakken een positieve invloed hebben op de mentale gezondheid van mensen en dat het loont om mensen te nudgen om hun afval weg te gooien. Na een presentatie van ons waarin we terugkeken op het afgelopen halfjaar, vooruitkeken naar komend half jaar en de concept-doelen van de DZKM hebben gepresenteerd, was het tijd voor de borrel! 

Studenten van het vak Citizen Science
De Groene Arbeidsovereenkomst

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij kijken tevreden terug op de Week van de DZKM. In deze week hebben we samen met de partners een aantal mooie dingen voor elkaar gekregen. Zonder enthousiasme van de NS was het niet mogelijk geweest om een pop-up store neer te zetten. Ook de bijdrage van de studenten van Citizen Sciene vinden we erg waardevol. Daarnaast is het natuurlijk fantastisch dat we een locatie zoals The Field in de DZKM hebben waar we gebruik van kunnen maken.  

Het doel van deze week: meer zichtbaarheid voor de DZKM is zeker gelukt. Nu op naar ons volgende doel: meer actie! Daar werken we hard aan. We zijn druk bezig met een aantal projecten zoals het delen van parkeerplekken en het verduurzamen van logistieke stromen. Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten binnen de DZKM? Volg dan onze LinkedInpagina!  

Tot snel,
Erik & Jacky

Alle foto’s zijn gemaakt door Leon de Poorter | Life Through Pixels

Heb je ook een goed verhaal?

Bekijk ook dit
verhaal:

Duurzaam jasje voor de Schipholweg

De komende jaren wordt deze weg getransformeerd tot een levendige en duurzame straat.

meld je aan voor
dit evenement:

23 June:

Community borrel op The Field

Kom jij ook naar onze community borrel op The Field? Meld je dan snel aan!

volg dzmknl op
social media:

Volg ons & praat mee

@dzkmnl

#dzkmnl